Mármint a variációkat tekintve. Ez a basic fajta bolognai raguval készül, ami szintén több módon főhet, de most saját bevált metódusom következ.
Ragu: olivára dobom az apróra vágott hagymát, majd jön a reszelt répa és zeller. Erre kerül a darálthús (sertés vagy marha), só, bors, oregano. Amikor a husi kiszürkül, ráborítok egy valag paradicsomot (1 kg húshoz 4 doboz aprított), majd további fűszerezésnek vetem alá. Ekkor már bazsalikom is jöhet, meg apróra vágott fokhagyma. Jól megfőzzük (kb. 30-40 perc), majd félretesszük.
Besamel: nehogymár ne tudjátok!
Egy mély tepsit kikenünk vajjal, vagy margarinnal és besamelt öntünk az aljára. Erre tesszük az első réteg tésztalapot, arra pedig ragut. Vékonyan meglocsoljuk besamellel, és megszórjuk parmezánnal. Megint tészta, stb., stb. A legfelső, ragus szintre reszelt mozzarella kerül, ne sajnáljuk, megéri! 200 fokra melegített sütőbe toljuk, és okosan megnézzük a tészta dobozán, hogy mennyi idő kell neki, hogy készre főjön/süljön (általában min. 20 perc, ez kb. elég a sajtnak is).
Vendégváró okosság: ha hétköznap adunk vacsorát, a ragut készítsük el előző este, így amikor megjönnek a hiénák, csak kiugrunk a konyhába és két koccintás között összedobjuk a cuccost. Magától megsül, mi meg frissen tálaljuk, chiantival.
A werkfotón a citrom véletlenül szerepel, ne tegyetek bele.