Eljött az idő, amikor a böllérkések előkerülnek a sublótból, mi pedig finom lakomákat rendezünk a pórul járt barátainkból. A szezon egyik slágere a kocsonya, amit még a hülye is el tud készíteni, lássatok hozzá bátran!
Múlt hétvégén egy kimondottan jól sikerült adagot főztem, ennek mikéntjét osztom meg veletek most. Miután társasházi balkonon macerás a disznóölés, elslattyogtam a Lehelre alapanyagért. Vételeztem 3 lábat (ezt a hentes úrral négyfelé csapattam), egy kilós csülköt és kb. 30 dkg füstölt oldalast, a buké miatt. Otthon a szomszédasszonytól kölcsönöztem egy nagyobbacska fazekat (ezt egy tányér késztermék bánta), és nagy műgonddal elhelyeztem benne a stuffot. A lábdarabokat csak úgy, a csülköt és a füstölt húst méretes kockákra (vagy ahogy jött) vágva. Bő só, egy félmarék szemesbors, egy babérlevél, egy fej vöröshagyma és három fej fokhagyma került belé. (A fokhagyma-fejeket héjastul kettészeltem, ez is látható a fényképes illusztráción.)
Hideg víz jött rá, hogy jól ellepje, majd lassú tűzön bő négy óráig főtt. Közben itt-ott belenyaltam, hogy kell-e még só - kellett. Akkor vagyunk meg, ha a húsos részek kezdenek leválni a csontról. Ezt követően mindent kivettem a léből, leszedtem a tetejéről a zsírt, és aprólyukú szűrő hiányában egy konyharuhán folyattam keresztül.
A csontok nagy részét kikapkodtam a húsostálból, majd a húsokat-bőröket-körmoket tálakba porcióztam. Minden adagot nyakonöntöttem a lével, és egy tálcára rakva a már említett balkonon szorítottam helyet nekik. Vasárnap reggel kicsit túlettem magam...