Levest csak elvétve készítek, de vasárnap ebédre vendégeket vártunk, így megkerülhetetlen lett a projekt. A bazsalikomos paradicsomleves mellett döntött a grémium, amit eddig még soha. A neten rápillantottam egy receptre, aztán emlékezetből és saját kútfőből estem neki.
Egy fej vöröshagymát apróra kockáztam, és megfuttattam oliván, a végén jött még egy gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva. Ráömlött fél liter paradicsompüré, só, bors, no meg friss, szabdalt bazsalikom. Összeforraltam, majd felöntöttem egy liter alaplével (tyúk, kockából) és azzal forraltam kb. 10 percig. Ekkor megkértem a ház úrnőjét, hogy kóstoljon, mire azt mondja, hogy finom, de nem elég paradicsomos... Azanyádúristenit, mondom, itt főzök a famíliádra 40 fokban, te meg kritizálsz?
Aztán fogtam egy jó nagy paradicsomot, meghámoztam, felkockáztam, és 1-2 perc alatt összeforraltam a levessel. Ezután béke költözött a konyhába.
Tálaláskor friss bazsalikomlevelek és parmezán-forgácsok kerültek a tetejére (ezt megpróbáltam lefotózni, de a rohanás miatt életlen lett a kép, így dekorációként kaptok egy lopott paradicsomot). A családi hölgyek meg voltak elégedve a levessel, sőt, a főétel is nagy sikert aratott. Arról majd beszámolok holnap, nehogy már egy postban...