Van úgy, hogy eszem valamit, aztán utánajárás nélkül próbálom meg reprodukálni ugyanazt, vagy - rosszabb esetben - hasonlót. Így volt ez a csípős-fokhagymás arabbiátával is, azóta sem kerestem meg az eredeti receptet. (Valószínűleg több is van, hiszen a talján kollégák is más-más módon készítik ugyanazt az ételt észak-dél tngelyén.)
Én így: felteszem a vizet a tésztának, közben két gerezd fokhagyma megnyomorgatva megy az olívára egy mély serpenyőbe, egy gerezdet apróra vágok és félreteszem. Ha az olajon elterül a fokhagyma illata, szórok bele borsot és oregánót, majd jöhet a friss, darabolt paradicsom (praktik: 1 konzerv). Sózom, tíz percig rotyogtatom, e közben jöhet néhány csepp (mokkáskanálnyi) a csípős olajból. A közben megfőtt pennét ráborítom, ekkor adom hozzá az aprított fokhagymát és még egy kis oregánót/bazsalikomot. Magas lángon átforgatom, max. 3 perc. Tálaláskor reszelt parmezán zúdul reá.
Fentiek két főre értendők, a penne 2/3 doboznyi. Az étel nyomatékosan kéri a chiantit, vagy a merlot-t.