Mint ismeretes, a különböző formájú tészták más-más ízélményt adnak, hiába készülnek ugyanabból az alapanyagból. Sőt, a makaróni is finomabb, ha főzés előtt harmadoljuk a hosszúságát (létezik rövid, 3-4 centis kiadás is, de ezzel nem nagyon találkozom a boltok polcain).
Péntek koraesti éhség tört én és kiscsaládom részére, de mivel siettünk Moór Bernadett barátnénk lemezbemutató koncertjére, korlátozottak voltak a lehetőségeink. Gyorsan kellett cselekedni, a spájzban fellelhető alapanyagok segítségével. Többnyire házilag eltett paradicsomot használok, de ebből kifogytunk, így maradt a "bótyi" Bertolli (napérlelte), ami nem is olyan rossz. Feltettem a vizet, és amíg melegedett, 3 gerezd fokhagymát a kés pengéje alatt megnyomorgattam, és a mélyebbik serpenyőbe dobtam egy kis olivára. A hűtőből előkerült pár szelet talján szalámi, ezt felcsíkoztam, és egy fél marék olivabogyóval egyetemben hozzáadtam. Gyors zíterítés, és máris jött rá a paradicsom, kis sóval, borssal, oregánóval. Közben a bugyogó vízbe került a makaróni, a fent említett módon, rövidre törve. A tésztát leszűrtem, és a szószban, magas lángon megforgattam. Egy lapáttal a mélytányérba, tetejére frissen reszelt parmezán. Elfogyasztással együtt max. 30 perc.