Na ezt sem én találtam ki, de legalább rájöttem, hogyan kell jól elkészíteni. A bruschetta (vagy fettunta) alapjában véve egy fokhagymás-olivás pirítós, ezt lehet bolondítani mindenféle zöldséggel, sajttal, hússal, stb. De a lényeg: nem pirítóssütőben kell készíteni, hanem vaslapon, magyarul platnin. Így kellemesen megég itt-ott, ez adja azt a finom, szenes kérget, melynek kissé tolakodó ízét a grillezett húsoknál is nagyra értékeljük.
Nemrégiben articsókával ettem ilyent: a főtt növényzetet majdnem péppé törjük, leheletnyi sóval ízesítjük, rátesszük az égett pirítósra, egy löttyintés oliva, két csepp citrom és jónapot! A szenes ízhatáshoz egyébként egy pohár chianti dukál, amit a Plus hálózatban valami 800 HUF körül mérnek, így a best buy kategóriába tartozik. Eccerű asztali, de kevésbé bonyolult étkek mellé tökéletes.
Hopp, ez lemaradt: a pirítóst rendes fehérkenyérből kell csinálni, ha valakinél meglátok valami előrecsomagolt szart, akkor baj lesz!