Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Kocsonya!

2008.12.04. 17:41 - kcu

Címkék: disznó kocsonya fokhagyma hellókarácsony

Eljött az idő, amikor a böllérkések előkerülnek a sublótból, mi pedig finom lakomákat rendezünk a pórul járt barátainkból. A szezon egyik slágere a kocsonya, amit még a hülye is el tud készíteni, lássatok hozzá bátran!

Múlt hétvégén egy kimondottan jól sikerült adagot főztem, ennek mikéntjét osztom meg veletek most. Miután társasházi balkonon macerás a disznóölés, elslattyogtam a Lehelre alapanyagért. Vételeztem 3 lábat (ezt a hentes úrral négyfelé csapattam), egy kilós csülköt és kb. 30 dkg füstölt oldalast, a buké miatt. Otthon a szomszédasszonytól kölcsönöztem egy nagyobbacska fazekat (ezt egy tányér késztermék bánta), és nagy műgonddal elhelyeztem benne a stuffot. A lábdarabokat csak úgy, a csülköt és a füstölt húst méretes kockákra (vagy ahogy jött) vágva. Bő só, egy félmarék szemesbors, egy babérlevél, egy fej vöröshagyma és három fej fokhagyma került belé. (A fokhagyma-fejeket héjastul kettészeltem, ez is látható a fényképes illusztráción.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hideg víz jött rá, hogy jól ellepje, majd lassú tűzön bő négy óráig főtt. Közben itt-ott belenyaltam, hogy kell-e még só - kellett. Akkor vagyunk meg, ha a húsos részek kezdenek leválni a csontról. Ezt követően mindent kivettem a léből, leszedtem a tetejéről a zsírt, és aprólyukú szűrő hiányában egy konyharuhán folyattam keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csontok nagy részét kikapkodtam a húsostálból, majd a húsokat-bőröket-körmoket tálakba porcióztam. Minden adagot nyakonöntöttem a lével, és egy tálcára rakva a már említett balkonon szorítottam helyet nekik. Vasárnap reggel kicsit túlettem magam...

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr40804416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelydzs 2008.12.05. 15:46:13

Jól néz ki!

Szép tiszta a lé.

Én is szeretem, de a bőrt és a zsíros részeket utálom belőle.

Mignon · http://mennyeimignon.blogspot.com/ 2008.12.05. 16:12:24

A nagy tálban látható lézerkard melyik fázisban kerül bele?

kcu 2008.12.05. 17:18:21

Mignon: járt a húshoz, jedimalac volt.

LaPetite 2008.12.05. 17:57:19

Ha éjszakára kiteszed a fazekat az erkélyre, reggel le tudod szedni az összes megfagyott zsírt róla, utána nagyon-nagyon lassan újra fölmelegíted, épp csak hogy fölolvadjon, akkor porciózod. Garantáltan nem lesz zsíros. Persze jól le kell szűrni, nehogy zavaros legyen. Ez a módszer egy kicsit macerásabb, tovább tart, de szerintem megéri. (Én még egy sárgarépát is szoktam beletenni, szebb színe lesz tőle, de kb. ugyanennyi alapanyagból szoktam készíteni, néha füstölt oldalas helyett egy kisebb füstölt csülköt teszek bele.)

kcu 2008.12.05. 18:11:52

LaPetite: úgy van, ahogy mondod, bár jó hidegben egy óra alatt leszedhető a zsír. Jelen kocsonya a.) igen kevéssé volt zsíros b.) lincselés lett volna, ha plusz egy éjszakát rászánok.

szmájlinéni 2008.12.05. 18:16:49

jaj de guszta!
megjött a kedvem, hogy csináljak én is év végére.
nekem mindig kicsit zavarosak a leveseim, hogy lesz ilyen tiszta? elég csak alaposan leszűrni?

limbekcs 2008.12.05. 18:34:54

ha a legközelebbi létszámellenőrzésnél 1 fej vöröshagyma hiányozik, a kocsonyában keresd... :)

Szűcs Laci 2008.12.05. 19:08:34

Szmájlinéni:
Lassan szabad csak főzni, a habját mindig leszedni.

Utoljára vagy öt éve főztünk kocsonyát - szeretem nagyon - elraktuk a spájzba, aztán elfeledketünk róla. ( a spájz nálunk csak holmi lomtár volt) A házátalakításkor akadtunk rá, kb. két év múlva - fura, hogy nem hiányoztak a tányérok. Kocsonyamúmia lett belőle.
A tied tényleg jól néz ki.

kcu 2008.12.05. 19:33:27

limbekcs: minden trükköt nem írok bele a receptekbe:)