Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Cserepes

2008.10.08. 11:00 - kcu

Címkék: sült sertés

Oké, tudom, elmaradtam csúnyán, ti meg itt bőgtetek a monitor előtt, mint a zálogos tehén. Ennek ellenére tegnap sertéscombot sütöttem.

Jóanyámtól előkerült egy vadonat cseréptál, ami rögvest felkeltette az érdeklődésemet. Azon túl, hogy sütés előtt áztatni kell, elég jó találmány, az ember csak belehányja az alapanyagot, és beteszi a sütőbe. A használatiból kiderül a tisztítás módja is, ami elsőre bonyolultnak tűnik, de majd a szívem választottja beszámol a részletekről, ha hazaérek.

A recept nem nagy kunszt: a tál aljára egy fakanálnyi kacsazsír kerül, arra a sertéscomb (fűszerezve, ahogy jól esik, mindenesetre só legyen rajta). Néhány csík szalonnát dobok rá, majd jöhet a karikára vágott vöröshagyma (bőven), 4-5 gerezd fokhagyma, egy paradicsom és egy tv paprika aprítva. A halomra locsolok némi (saját számtól megvont) sert, és beteszem a sütőbe jól. 220 fokon 1,5-2 óra alatt szépen megsül, de azért itt-ott lessünk rá. Születésnap lévén egy palack Simon-féle Barbár került mellé az asztalra, ami nem régi, 2006-os fogantatásához képest egy gyönyörű, lekerekedett cabernet sauvignon. Volt. (Ja, és az illusztráció természetesen lopott)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr46702554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H_Katalin 2009.01.31. 01:43:58

Még arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy a beáztatott cserépedényt (római tálat) CSAKIS hideg sütőbe szabad betenni, a sütőt nem szabad előmelegíteni, mert akkor a hirtelen hőmérsékleti sokktól megrepedhet a tál. A tál működésének lényege az, hogy a mázatlan agyag porózus, beszívja a vizet, ami a magas hőmérsékleten gőzzé alakul. Mivel az edény zárt, a kaja gőzben puhul meg, ezért nem szárad ki. Pont emiatt nem is nagyon szabad kinyitogatni, mert akkor kiengedjük a gőzt, ami a lényeg.
Én egész csirkét, egész pulykamellet szoktam benne sütni (van egy nagyszerű szójaszószos-narancsos receptem), és nagyon szeretjük, hogy nem szárad ki a melle húsa sem.

Különben még azt akartam megkérdezni, hogy nem tudnál létrehozni egy olyan listát, amiben csak az ételnevek szerepelnek? Amolyan tartalomjegyzék, hogy gyorsan áttekinthetők legyenek a receptek.

Üdvözlettel

világjáró H. Kati

kcu 2009.02.03. 15:44:38

Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi!