Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Az én paradicsom

2008.08.20. 18:30 - kcu

Címkék: paradicsom befőzés

Eljött hát a paradicsom befőzésének ideje, én ökör még két hónapja megígértem jóanyámnak, hogy majd én... Kecses nejem támogatására sem számíthattam, miután épp tanul a lelkem, de azért az üvegbe töltésnél kirángattam a lapok közül. Rövid, ámbár illusztrációkban gazdag itinert adok most, okulásotokra.

Végy 10 kg jófajta házi paradicsomot, és menj el Simon József pincészetébe a berendelt borokért. Eztán térj haza, és kezdd el sajnálni magadat, hogy mekkora baromságot készülsz csinálni. No, viccen kívül: a paradicsomokat 1-2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, amíg picinyt megreped a héja. Ezt ilyen tételnél érdemes tömegesen csinálni, mert így kivétel után kicsit hűl, amíg kézbe veszed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eztán jön a lehető legszarabb dolog, amivel a konyhában találkozhatunk: a forrón hámozás. Becsléseim szerint kb. 280 db szájontekert paradicsomot hámoztam meg, mert a jófajta házinak ugye nem fél kiló darabja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Héj le, nagykockára vág, és bele a fazékba. A fűszernövények hozzáadása mehet folyamatosan, nagy adag ez. Személy szerint rozmaringot, bazsalikomot, sót és nagyon kevés olivaolajat adtam hozzá (tudom, az utóbbi kettő nem fűszernövény, nem hiányoznak az akadékoskodó kommentek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a hámozás végére értünk, aládurrantunk magas lángon, majd megiszunk egy kupica pálinkát, ugyanis most valóban megérdemeljük! Nem főzzük sokáig, csak megvárjuk, amíg megrottyan, hiszen a friss íze lesz a lényeg, amikor egy ködös, téli estén arrabbiátát készítünk belőle. Így e:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előre kikészített (kimosott/kiszárított) üvegekbe töltjük szépen, és lezárás előtt egy gé fehér port szórunk a tetejére (mielőtt a kábítósok félreértenék: szalicilt). Rácsavarjuk az üveg tetejét, és fejjel lefelé elhelyezzük valami olyan helyen, ahol a család többi tagja nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán tudja felrúgni az elkövetkező egy napban. Két fontos dolgot kell megjegyeznem prológilag: a.) anyukám instrukciói alapján jártam el, kis változtatással, b.) még senki sem tudja, milyen lett. Az első üveg majdani felhasználásáról természetesen ezeken a pixeleken számolok be.

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr65624903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.