Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Csillagászati csülkös bab

2008.08.06. 12:00 - kcu

Címkék: fröccs bab csülök bogrács

Elöljáróban annyit, hogy a Pomázi Csillagásztábor egy tradícionális kanbuli, egykori és jelenlegi kollégák/barátok bográcsozós lelazulása minden nyáron, minden létező lazítót bevetve, kivéve csavar.

Ilyen helyzetekben mindig az a nagy kérdés, hogy az étel készül el hamarabb, vagy a séf? Most szerencsénk volt, de nézzük inkább a folyamatot: kockára vágott szalonnát teszünk a bográcsba, lassan kisütjük a zsírját, majd kivesszük, ismétlem: kivesszük a sült szalonnát (pomázi bennszülöttek benne hagynák...). Ez friss kenyérrel príma a fröccs alá. Jön a hagyma, és röviddel utána az aprított fehér/répa/zeller fele, a későbbi sűrűséget megalapozandó. Erre kerül a felkockázott, füstölt csülök. Néhány forgatás után érkezik a házigazda által előző este beáztatott tarkabab, és a maradék zöldség. Megborsozzuk, pirospaprikázzuk szépen, viszont só nem kell, mert a csülökben van bőven. Felöntjük vízzel és beledobjuk az összekötözött petrezselyem- és zellerzöldet. Ha van még hely a bográcsban, a csont is jöhet. Szépen forraljuk, a habot leszedjük, és megvárjuk, míg minden összetevő megpuhul. Ez - a tűz intenzitásától függően - 1/1,5 óra lehet. Közben ügyeljünk arra, hogy Irsai Olivér elég szódát kapjon, és a pálinka se legyen két-három kupicánál több.

UPDATE: Tényleg hatott a fröccs, mert a receptből kimaradt a "körbeállva csipetkét szaggatánk bele a vége előtt 5 perccel" tartalmú mondat!

Ha minden jól megy, a fehérkenyérrel kínált étekből mindenki többször fog kérni. Tessék csak nézni, milyen pöpec lett (fotó: K. Balázs fiatalkorú):

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr91601685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2008.08.06. 12:36:03

Balázs, a tradicionális csipetkedobálást kihagytad a leírásból, nem?:-)

kcu 2008.08.06. 12:42:10

Kösz, benne az update!

yooccoo 2008.08.06. 13:45:22

arányokat odabiggyeszthetéd, hogy a amgamfajta jóember is neki tudjon fogni egy ilyennek :)

Neménvótam 2008.08.06. 13:45:35

Hát én a végén még egy fokhagymás-hagymás-paprikás barnarántással megkínálom :)

kcu 2008.08.06. 13:52:11

yooccoo: azt érzi az ember...

Ez kb. így volt: bő 1 kg tarkabab, szűk 2 kg csülök, 2 csomag leveszöldség, 1 zeller, szűk kg hagyma.

Neménvótam 2008.08.06. 14:47:07

No meg vagy 5 lityi víz

Herlock Sholmes 2008.08.06. 14:55:19

Egy felkarikázott paprika?

Neménvótam 2008.08.06. 14:55:33

Az a barnarántásba megy

Herlock Sholmes 2008.08.06. 14:55:55

Egy egész paradicsom????

Herlock Sholmes 2008.08.06. 14:56:26

Nyár van, vagy mi a lófara:-)

Herlock Sholmes 2008.08.06. 14:57:51

Hát igen, egy könnyű fokhagymás rántás se ront rajt....ámátőrök!

Neménvótam 2008.08.06. 14:59:56

Egy jó érett paradicsom (héj nélkül)

Neménvótam 2008.08.06. 15:00:38

Babérlevél nélkül nem ér semmit :)

jómagam 2008.08.06. 15:23:46

aki nem tesz bele fokhagymát,nem lehet sikeres ember....

kcu 2008.08.06. 15:51:44

Volt benne, csak elhalványultak az emlékek, mire lejegyeztem. Sőt, lehet, hogy még más is volt benne, csak nem emlékszünk rá...

Táborvezető 2008.08.06. 17:00:45

Táborvezetői mivoltomban közlöm minden egyes kételkedővel, hogy ebben volt minden, ami kellett, aki nem hiszi, járjon utána! :)