Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Borsófőzelék krumplilángossal

2008.07.02. 14:30 - kcu

Címkék: lángos főzelék borsó

Az étekről annyit illik tudni, hogy drága atyai nagyanyám gyakorta készítette, én pedig faltam örömmel. Különlegessége, hogy laza leve egyáltalán nem hajaz a menzákon és kifőzdékben a pultra lökött, pirospaprikával színezett, sűrített tej állagú mucira, hanem könnyed eleganciával mutatja meg a borsószemeket. Másik erénye az oldalán felszolgált krumplilángos, melyet fogyasztás előtt félbevágott fokhagyma-cikkel kenegetünk.

 

A krumplit hideg vízbe tesszük, és alágyújtunk. (Konkrétan: megfőzzük) Egy lábosba kevés olívaolajat és egy sárgabaracknyi vajat teszünk. Beletesszük a borsót, és egy gerezd megnyomorgatott fokhagymát, majd megfordulunk, és belekortyolunk a gondosan kikészített sörbe. A borsót forgatjuk a zsiradékon, és csipet sóval, majd durvára őrölt borssal ízesítjük. Adott idő eltelte után egy púpozott evőkanál lisztet adunk hozzá, és fürgén kevergetjük, hogy oda ne égjen. Néhány perc után jön a víz, annyi, hogy ellepje a szemeket. Egy húsleveskockát dobunk bele, és ráparancsolunk, hogy kezdjen szépen, lassan forrni.

 

Paralel a kényes rész következik: a forró burgonya héjának lehúzása, szabadon választott módszerrel. Sorsszerű, hogy valamelyik unatkozó ismerős ilyenkor hív mobiltelefonon. A krumplit alaposan megtörjük, hozzáütünk 2 tojást, só; én egy kis borsot is beleeresztek. Aztán annyi liszt, amennyit jó szívvel felvesz, a tökéletes állag körülbelül olyan, mint a színes gyurma 10 perc kézmeleg masszírozás után.

 

A krumplilángosokat liszttel beszórt felületen képezzük, az ideális vastagság 5-6 milliméter. Platnin vagy serpenyőben készül, melybe minden adag előtt kis olivát cseppentünk. Jó foltosra sütjük, itt-ott meg is kaphatja kicsit a barnulás. Kezdőknek javaslom, az elsőt kóstolgassák menet közben (sóval hintve), így beállíthatják az ízlés szerinti állagot/tempót. Közben kész a főzelék, vágjunk bele egy kis petrezselyem-zöldet a végső fázisban. Tálaljuk büszkén, a lángosok mellé adjunk félbevágott fokhagymát, meg egy sótartót. A siker garantált, persze csak akkor, ha a leírtak szerint járunk el, és nem csesszük el az egészet.

 

Tipp: a főzelék fokhagymás pirítóssal is fenséges.

 

Figyelmeztetés: a borsó-sör kombó galambokat generálhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr61549639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.