Mitfőzzekmamagamnak

Praktikus és könnyen érthető receptek, klasszikus alapok és némi furfang elegyítésével.

Friss topikok

  • liscsim: Rendben van ez, de mindenkinek ajánlom, hogy a fűszerkeverékek helyett próbáljátok a valódi fűszer... (2010.10.29. 21:37) Penne Rizike
  • johnessss: konyhafonok.blog.hu (2010.09.17. 11:51) Főzés helyett koncertezünk
  • kat89: Ejh, de jó lenne ilyeneket enni... mondjuk nem panaszkodom a legalább 10 féle salátával amit soksz... (2009.03.20. 17:28) Tortelloni + cheddar
  • kcu: Így igaz, Kati kiválóan vágja a működési elvet! Ezt a névlistát meg fogom oldani, jó ötlet, köszi! (2009.02.03. 15:44) Cserepes
  • nalim: ez jól hangzik, hétvégén megcsinálom (2009.01.08. 18:01) Márványos-brokkolis gnocchi

Címkék

arabbiata (1) argan (1) articsóka (2) bab (1) bacon (3) bazsalikom (1) befőzés (1) besamel (1) bogrács (1) bolognai (1) bor (4) borsó (1) brokkoli (1) bruschetta (3) capelletti (1) cheddar (1) csili (3) csípős (4) csirke (2) csülök (1) disznó (1) eger (1) előétel (1) foci (1) fokhagyma (3) főzelék (1) főzés (1) fröccs (2) fűszer (1) gál (1) gesztenye (1) gnocchi (1) gomba (1) grill (1) gyömbér (1) hagyma (2) hellókarácsony (2) hús (3) ital (1) játék (2) kagyló (1) kaló (1) karaj (2) kaviár (1) kocsonya (1) krém (1) krumpli (2) lángos (2) lasagne (1) lazac (3) leves (3) makaróni (1) marhalábszár (1) mártás (2) márványsajt (1) mascarpone (1) nyeremény (2) olaj (1) oliva (1) orsolya (1) pác (1) paradicsom (4) penne (3) pirítós (1) ragu (1) recept (2) rozmaring (1) sajt (2) saláta (4) salsa (1) scampi (1) sertés (1) simon (1) sonka (1) sör (1) spaghetti (1) spárga (1) steak (1) sült (2) szűzpecsenye (1) tejföl (1) tészta (12) tonhal (1) tortelloni (1) tortilla (1) vad (1) vargánya (1) villány (1) zene (1) zöldbab (2) zöldség (1) Címkefelhő

Zöld tésztasaláta

2008.06.05. 12:00 - kcu

Címkék: saláta tészta

A tésztasaláta, mint olyan, „az idő múlásával nemesedő” műfajba tartozik, tekintve, hogy a jó érzékkel megválogatott hozzávalók másnapra aktusba lépnek egymással, így az eledel még ízletesebb lesz. Jelen keverék azért kapta a „zöld” jelzőt, mert ez a szín dominál a vizuális megmérettetés során.

Vegyük ki a hűtőből a chardonnay-t, de ne bontsuk fel: a főzővíz előkészítése során lopva pillantgassunk rá, és barátkozzunk a palackkal. A vízbe öntsünk olajat – a tésztafőzéshez a sansa is megteszi. Sót csak akkor zúdítsunk bele, ha már zubog, egyébként lassítja a víz felmelegedését. Ja, és ne sajnáljuk a sót a tészta vizéből, úgy kell neki, mint egy falat kenyér. Képzavar. A tészta zacskóján mindig nézzük meg, milyen főzési időt javasol a manufaktúra, mert ez a durumlisztből készült, azonos típusú tésztáknál is eltérhet.

A tészta a vízben, jöhet a dugóhúzó, és egy korty bor. Utána irány a hűtő, kapjuk elő a következőket: t.v. paprika (ez vajon mi?), olívabogyó, brokkoli, spárga, kovászos vagy savanyú uborka. Figyelem: a csemegeuborka és az annak fogyasztására való hajlam a konzervipar sunyi aknamunkájának eredménye! Ki látott már olyat, hogy egy savanyúság édes?

A spárgát és a brokkolit sós-borsos-vizes vajon megpároljuk, és az összes többi hozzávalóval egyetemben gusztusos méretűre vagdaljuk. Ennyi pöcsögés után a tészta már rég megfőtt, úgyhogy egy nagy tepsire terítjük, had hűljön. Olívával meglöttyintjük, nehogy összeragadjon. Na, most egy pohár bor kíséretében kisétálhatunk az erkélyre cigizni.

Egy nagy tálat helyezünk a konyhapultra , és a tésztát, valamint a hozzávalókat egymást cserélgetve öntjük bele. Egy marék ez, egy marék az. Fűszerezzünk is közben: száraz oregano gazdagon, őrölt bors, só, zellermag, friss bazsalikom- és oregano-levél apróra tépve. A keveréssel csak óvatosan, nehogy összetörjön a brokkoli, mert baj lesz! Ha minden belekerült, jöhet rá az olíva és a balzsamecet. Egy órát hagyjuk hűs helyen állni. Tálaláskor – már a tányérban – cseppenthetünk rá piciny chardonnay-t. Attól nem lesz baja, s nekünk sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzek.blog.hu/api/trackback/id/tr74504833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamela anderson 2008.06.05. 14:26:41

a t.v. paprika a tolteni valo paprika roviditese.

kcu 2008.06.05. 15:41:32

Ööö..., én is erre gondolok, de még nem láttam sehol erre vonatkozó dokumentet.

jamie 2008.06.07. 19:53:05

Hiába töltöttem éveket a konyhában. Van még tanulni valóm!
A kísérő italok ennyire gyorsítják a főzést?

kcu 2008.06.09. 11:18:39

jamie: ha túlzásba visszük, lassítják. Amúgy meg jobb lesz a hangulat a konyhában:)